SKOP-Umjetnička organizacija

 

 

   

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA   

 
 O NAMA  INDEX  PRODUKCIJE SURADNJA   KONTAKT  INBOX - web magazin
 
 Umjetnička organizacija SKOP
        

 

SKOP

je umjetnička organizacija čiji članovi zagovaraju i promiču interese za dobrobit umjetnika koji na različite načine doprinose ostvarivanju ciljeva umjetničke organizacije SKOP na načelima razumijevanja, tolerancija te poštivanja njihovih prava i potreba

.

 ČLANOVI

 

 

NENAD GLAVAN - voditelj i osnivač

 

Diplomirao filmsku režiju na "La Sapienzi" u Rimu uz rektorovo priznanje Cum Laude, potom je magistrirao digitalnu režiju («Regia digitale - Performance Capture») na istom sveučilištu, također sa odličnim uspjehom uz pohvalu vijeća (110/110 con lode). Primljen na doktorski studij iz digitalnih tehnologija na rimskoj «La Sapienzi» 2011.g. (najbolje ocijenjen pristupni projekt, primaju se  3 kandidata)

 

Kao stipendist stažira u talijanskoj državnoj operi "Teatro dell Opera di Roma" gdje je asistent režije na predstavama poput "Aida", "Madame Butterfly", "Lucia di Lammermoor".... Režira predstave za Teatro Ateneo u Rimu i tu upoznaje različite vrste "digitalnog spektakla".

  Sa svojim prvim kratometražnim filmom "Iz mraka" osvaja treće mjesto u konkurenciji kratkih filmova redatelja mlađih od 25 godina na Venecijanskom filmskom festivalu 2000. g.; sa istim filmom osvaja i nagradu žirija festivala Hrvatskog filmskog i video stvaralaštva.

  Tri godine radi kao redatelj, scenograf i videoumjetnik za Hrvatsko narodno kazalište u Splitu na nizu projekata klasičnog i suvremenog repertoara. U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci režira multimedijalnu koreodramu "Vjetar u borovima" Zeami Motokija u koreografiji slavnog Moe Yamamota, a predstava zatim biva pozvana u Japan (Tokyo, Shiga i Kanazawa). Direktor i autor međunarodnog projekta "Ivan Meštrović - Put u Italiju" ( izložba, sveučilišni kongres, monografija i film "San u kamenu")
  Na Europskom natjecanju mladih opernih redatelja u Wiesbadenu finalist je za koncept opere "Rusalka" Antonina Dvoržaka.

Predstave "Telefon" i "Medium" G.C.Menottija u kojima potpisuje režiju, scenografiju i video, a nastale kao operna koprodukcija Zagreba i Beograda, list «Danas» 2009.g. proglašava predstavu "serioznim sezonskim hitom".

   U svom radu i zanimanju daje naglasak na kazališno-izvedbene, filmske, video i digitalno audiovizualne iskaze koji podržavaju suprisutnost i prožimanje različitih tehnika ekspresivne komunikacije te mnogoobličnost umjetničkog izraza.

   Potpredsjednik je sekcije za Multimediju i Intermediju ULUPUH-a (2008-2010), član HDLU-a Multimedija, osnivač i voditelj umjetničke organizacije SKOP, član je HZSU-a.

 

 

 

GORAN KOVAČ - suosnivač

 

(Zagreb,1975), filmski kritičar i urednik, umjetnički direktor, redatelj i scenarist. Od 2003. umjetnički direktor međunarodnog One Take Film Festival-a, Zagreb.

 

Organizator i selektor ciklusa hrvatskog film i filmskih tribina: Mladi hrvatski film (Zagreb, 2000), Mladi dokumentarni film (Zagreb,2001) i Novi hrvatski film (Budimpešta, 2002). Od 2006. član Društva hrvatskih filmskih kritičara, a kritikom se bavi od 1996. godine objavljujući u nizu časopisa i na internet portalima (Hrvatski filmski ljetopis, Total Film, Hollywood, Zarez, Zapis, Vip.movie, itd.). Urednik filma u Općoj i nacionalnoj enciklopediji (Pro Leksis). Redatelj i scenarist kratkometražnog igranog filma Studentova žena (2000), a trenutno završava kratki igrani film Ronald je ostao bez papuča (2012). Na raznim filmskim i tv-projektima surađivao kao scenarist, redatelj, asistent režije, casting direktor, promotor i PR. Od 2009. do 2011. obavljao posao asistenta Odjela za međunarodnu suradnju, a potom i voditelja Press ureda Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Zagreb.

 

PETRA ZANKI

 

rođena je 1977. u Splitu. Izvedbena umjetnica. Diplomirala komparativnu književnost i francuski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te DEA iz teatrologije na Sorbonne Nouvelle u Parizu.

Jedna je od pokretača Banana Gerila i EkS-scene, unutar kojih je kurirala mnoge projekte s hrvatskim i inozemnim umjetnicima. Radi s renomiranim hrvatskim redateljima poput Olivera Frljića, Boruta Šeparovića (Montažstroj), Boris Bakala i Katarine Pejović (Bacači sjenki). Autor je brojnih samostalnih projekata te je petu godinu aktivna kao autorica unutar slovenske grupe Via Negativa. Objavljivala u časopisima «Kretanja» i  «Kazalište». Zajedno sa Brittom Wirtmüller, dobitnica je nagrade Platforme mladih koreografa 2010.godine. Kontinuirano surađuje sa Brittom Wirtmüller na koreografskom ciklusu pod nazivom "Antitijela" i sa Teom Tupajić na radu "The Curator's Piece"

 

DIJANA HILJE

 

Prvakinja opere HNK u Zagrebu. Rođena je u Dubrovniku, a diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedna je od vodećih mezzosopranistica u Hrvatsko

Sudjeluje u izvedbama cijelog opernog repertoara u matičnoj opernoj kući, a kao gost nastupa u riječkoj, splitskoj i osječkoj operi. Tijekom umjetničkog rada postupno se usavršavala u talijansko-francuskom opernom fahu. Od njenih zapaženijih uloga valja izdvojiti: Ottavia («Krunidba Popeje»), Orfeo («Orfej i Euridika»),  Charlotte («Werther»), Dalila («Samson i Dalila»), Carmen («Carmen»), Rosina («Seviljski brijač»), Romeo («Capuleti i Montecchi»), Amneris («Aida»). Pjevačica je koja često pjeva uloge likova koje su baš za njezin glas pisali skladatelji hrvatske suvremene opere – Kuljerić, Radica, Juranić, Belamarić. Često gostuje kao operna i koncertna pjevačica u zemlji i inozemstvu – u Austriji, Italiji, Luxemburgu, Mađarskoj, Njemačkoj, Rusiji, Sloveniji i dr. Stalna je sudionica Dubrovačkog međunarodnog festivala opernih arija. Između ostalog kao umjetnica vrlo je otvorena i za razne eksperimentalne i multimedijalne forme šireg suvremenog scenskog izričajaj.

 

 

 

 

ROBERT HOMEN

 

rođen je  1972. u Kotoru. Diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu uz Rektorovu nagradu. Stalni je dirigent u  Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu gdje je također radio kao korepetitor i zborovođa.

 

U HNK Zagreb dirigira operama poput Mile Gojsalić i Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, Verdijevim ciklusom: Trubadur, Moć sudbine, Traviata Simon Boccanegra i Krabuljni ples; zatim Pagliacci – R. Leoncavallo, Cavalleria Rusticana – P. Mascagni i dr

U zagrebačkom kazalištu Komedija posebno se istaknuo dirigiranjem opere La serva padrona G.Pergolesija.

Kao Gost dirigent ravnao je Zagrebačkom filharmonijom, Operom HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom u Mostaru te Sarajevskom Filharmonijom. Izvodio je djela Beethovena, Tchaikovskog, Griega, Liszta, Pendereckog, Saint-Saensa, Bizeta, Mozarta, Honnegera, i mnogih drugih.

Potrebno je posebno naglasiti Homenovo zborsko dirigiranje, okrunjeno brojnim nagradama. Dva puta je apsolutni pobjednik državnog natjecanja zborova u Zagrebu, pobjednik je Palestrinino međunarodnog natjecanja zborova u Rimu, osvaja zlatnu medalju natjecanja zborova u Ukrajini (Lavovo), a sa Olimpijade zborova u Linzu vraća se  brončanom medaljom.

Stalni je dirigent zbora Lira koji je nagrađen brončanom i zlatnom plaketom na državnom natjecanju zborova u Zagrebu, dok je u Izraelu u tisku i žiriju Lira proglašen favoritom međunarodnog festivala zborova. Robert Homen je bio finalist međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić, a danas i predaje  dirigiranje na Pedagoškoj akademiji Filozofskog fakulteta glazbenog odjela u Puli

 

 

 

Sanja Drakulić

 rođena je 01.04.1990. u Rijeci. Iako je prvoaprilska šala, svojim poslom bavi se vrlo ozbiljno već od malih nogu, što govore razna priznanja i edukacije koje pohađa.

Zahvaljujući tome 2007. godine upisuje glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, sa samo 17.godina.

2010.godine upisuje MA studiji glume na ADU u Zagrebu, gdje 2012. i završava isti.

Igrala je u predstavama: Kralj Edip (Dubrovačke ljetne igre), Oko stola (ispitna produkcija ADU-a, redatelja Bobe Jeličića), Kreontova Antigona (diplomska predstava kolege, u klasi prof. Bore Stjepanovića), TOP- Tečaj odvikavanja od pušenja (Gradsko kazalište Požega), 5 top hich-stars girls (FERR, Pula). Trenutna igra u predstavi “Samo bez emocija” redateljice Ivice Boban u Tnt-u, te u lutkarskom studiju Kvak. Po upisu na ADU redovito sudjeluje u predstavama i filmovima kolega.

Kao alternacija igrala je ulogu Izzy u predstavi „Zečija rupa“ kazališta Planet-art, u režiji Marka Torjanca.

Debitira u filmu „Kapetan i Audicija“ redatelja Antonia Nuića i Zvonimira Jurića prikazanog na Pula film festival 2012. u natjecateljskom dijelu „Kratka Pula“.

Voli modu, ples, konje i nada se da će jednog dana imati vlastiti Cabaret Theatre.

 

 

IGOR LUŠIĆ

rođen je 1979. u Splitu. Završio je smjer Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Predsjednik je Kino kluba Split. Montira i snima kratke forme, te se bavi vizualizacijom evenata

 

U 2008. godini snimio je dokumentarni film "Dopust" o otvoreni danima performansa u Splitu. Trenutno živi u Zagrebu.
 Filmografija:" We are not alone" - 41. Revija filmskog i video stvaralaštva Split, " We are not alone" - Video Vortex Split, Croatia, "DOPUST" - Dopust, open days of performans, Split, Croatia; "We are not alone "- Alternative film festival Beograd, Serbia; "We are not alone" - Premijere 08 - OPUS Split, Croatia; "Ecko" - 35. Splitski salon, Split, Croatia; "Friday" - 35.Splitski salon Split, Croatia
.

 

STIPE KOSTANIĆ

 

rođen je 1982. u Makarskoj, diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Ivana Bekjareva. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Glumio je u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i sudjelovao na više domaćih, europskih i svjetskih festivala.

Na Kazališnoj olimpijadi 2010. u Seulu gostovao je sa predstavom "Macbeth after Shakespeare", u selekciji najboljih svjetskih kazališnih produkcija iz prethodne četiri godine, uz predstave Boba Wilsona, Thomasa Ostermeiera, itd. Profesionalno je ostvario niz uloga u kazalištu, na televiziji, filmu, radiju i festivalima sa renomiranim redateljima poput  Branka Ivanda, Ivice Buljana, Ljubiše Samardžića, Roberta Waltla, Ivice Klemenca, Senke Bulić i drugih – po tekstovima M. Duras, B.M. Koltesa, H. Muellera, David Greiga, I.B. Mažuranić, H.Ch. Andersena, B. Ćopić itd.  Skupne nagrade za predstavu “Macbeth after Shakespeare” su: Borštnikovo srečanje, Maribor (nagrada za najbolju predstavu); Festival de Teatro de La Habana, Havana (nagrada za najbolju predstavu). Sudjelovao je na festivalima: Mladi Levi – Ljubljana, The 5th Theatre Olympics - Seul, Perforacije - tjedan izvedbenih umjetnosti, La MaMa – New York, Festival Prelet – Ljubljana, Festival L'Intégrale Koltes – Metz,  Festival Zadar snova, Festival Goričke večeri – Nova Gorica, Epidaurus festival – Cavtat, Festival monodrame u Zemunu itd. Aktivno se uz materinski hrvatski služi engleskim, njemačkim i slovenskim jezikom. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

 

  INDEX